S patchworkem vykouzlíte originalitu

Jít do obchodu, nakoupit si krásné přehozy na postel, to umí každý. Ale koupit si patchworkové látky, ze kterých pak ušijete originální přehozy, které opravdu nikdo nemá? Tak tomu se, panečku, říká umění být originální!

Jistě si řeknete, že to dá dost práce, na kterou nemáte čas. Ale vezměte to z druhé strany. Kdo bude mít něco tak fantastického, jako je technika patchworku? Kdo to dokáže? Výrobky z patchworkových látek nekladou hranice kreativitě!

patchwork

Ale co to vlastně ten patchwork je?

Anglicky mluvící lidé už vědí, že jde o jakési záplatování. Ano, je to tak. Tato technika spočívá v sešívání jednotlivých kousků odlišných látek stejného, nebo různého tvaru.

Jak to vlastně začalo?

Jako laik si můžeme říci, že technika patchworku vznikla zcela prozaicky. Impulsem byla bída. Ženy ze zbytků látek jednoduše vystříhaly tvary, které pak sešívaly a vytvářely další části oděvu. Žádný kousek látky se prostě nevyhodil. Každý byl využitý k ušití oděvu jiného.

Ten, kdo se chce dozvědět více o podstatě věcí, ví, že první zmínky o sešívání kousků látek jsou už z dob Číny 8. století. Hedvábné obřadní roucho bylo vlastně také sešito také z kousků látek.

A jak to pokračuje?

V dnešních dobách není patchworková látka důsledkem bídy. Jde o uměleckou a originální techniku, díky které vznikají skutečná umělecká díla. A dokáže je vytvořit skutečně každá šikovná hospodyňka. Obchody nabízejí veškeré příslušenství ke kreativní tvorbě jakýchkoliv výrobků. Nebi sami zužitkují vlastní zbytky látek.

deka

Víte, co může být skutečně originální?

Máte-li v současné době malé dítě, vystříhávejte si čtverce, nebo obdélníčky z jeho starých a obnošených svršků. Za léta jeho života nastřádáte tolik odstřižků, že v jeho osmnácti letech můžete usednout k šicímu stroji a z těchto odstřižků ušít přehoz na jeho postel. Jako dárek k dospělosti byste mu dali dárek nejcennější. Takové album v jiné podobě. Ale je to běh na dlouhou trasu! Jen takový okamžitý nápad.